Help, mijn hoofd!

Mijn hoofd doet vaak niet meer wat ik wil. Heel frustrerend.
Ik krijg regelmatig als reactie: ‘Oh dat heb ik ook zo vaak, regelmatig, weleens etc.
En omdat ik het al zo verschrikkelijk irritant vind, dat het bij mij steeds erger wordt, reageer ik daar meestal niet eens meer op, maar van binnen schreeuw ik dan wél.
‘Ja, ik weet al heel lang, dat meer mensen daar (weleens) last van hebben, dat had ik vroeger ook, maar dit is niet hetzelfde!’

Aangezien ik probeer fatsoenlijk te blijven zeg ik het niet.
Chemo-immunobehandelingen doen iets met je brein, de knappe koppen zijn er ook nog niet uit hoe dat precies werkt en hoelang iemand daar last van kan houden, maar dat het gebeurt is duidelijk.
Kankerpatiënten spreken onderling over hun ‘chemobrein’. Uiteraard wordt hier ook nog steeds onderzoek naar gedaan. Maar irritant blijft het.

Nou zijn díe chemo-behandelingen alweer bijna een jaar geleden geëindigd, maar ik slik sinds 2,5 mnd pillen, die doelgericht de groei en het uitzaaien van kanker tegengaan. Z.g. ‘targeted therapy’. Want mijn kanker dacht ‘hoezo een paar jaar wachten, voordat ik weer buiten mag spelen? Ik wil nu.’
Geen idee wat die pillen allemaal in lijf en hoofd aanrichten (heb de bijsluiter wel gelezen hoor), het enige dat voor mij tastbaar is is dat mijn nagels ‘spontaan’ splijten en afbreken dat het een lieve lust is. Dus ik ontwikkel de laatste weken een innige band met mijn nagelvijl en crème die goed is voor nagels én handen. En dat mijn, inmiddels lange, haar behoorlijk uitvalt.
Uiteraard draagt stress v.w.b. mijn eigen gezondheid + de zorgen om Arie’s gezondheid (al 11,5 jaar) ook behoorlijk bij aan mijn vergeetachtigheid. Zoveel is me wel duidelijk.

Eigenwijs als ik ben, dáár is geen medicijn tegen opgewassen, blijf ik b.v. boeken aanschaffen over onderwerpen die mijn interesse hebben. Het lezen van die boeken is echter een heel ander verhaal. Ik vind het fijn om ze te bezitten, maar zoveel als ik vroeger las, ik verslond een fiks aantal boeken per week, zo lukt het me nu niet ze ook echt te lezen.
Concentratie, wat is dat?

Ook kom ik vaak niet eens uit mijn woorden, omdat ze simpelweg mijn hoofd niet meer in willen. Via een omweg probeer ik iemand te vertellen wat ik bedoel, soms is dan ineens het bewuste woord daar, maar vaak hoor ik het pas als mijn gesprekspartner het noemt. Van die ‘aha-momenten’ die steeds meer voorkomen.
Het typen van dit blog vreet energie en bezorgt me hoofdpijn + behoorlijke vermoeidheid. Was ik altijd degene die Arie hielp met spelling, nu leest hij dit eerst na voordat ik het publiceer. Als we er allebei ons licht over hebben laten schijnen, moet er toch in ieder geval iets leesbaars in mijn blog staan.

Het is zo onderhand wel wat, wij als stel ‘kneusjes’ samen in 1 huishouding. Nooit saai.

Dit bericht werd geplaatst in CLL, Emoties, Geluk, gezondheid, Hematon, kanker, lezen, liefde, Onrust, PTSS, Verdriet. Bookmark de permalink .

4 reacties op Help, mijn hoofd!

 1. marjanne56 zegt:

  Wat een ellende om te constateren en het dubbele gevoel herken ik zo.
  Blij dat je nog kan typen – zit je ff niet aan je nagels – en vanwege de overload aan draaglast en behandelingen lijkt het wel heel logisch. Behoud wat goed voor je is, je zorg om jezelf en je liefsten, stop daar je energie in. Geheugen valt te trainen nog steeds maar met hard willen lukt niks en put je uit.
  Een luisterboek op je hoofd geeft een andere concentratie en verhaal in je hoofd en kan je intussen je nagels behandelen 😉 Sterkte. X

  Like

 2. Heel herkenbaar wat je zegt. Voor mijn afstuderen heb ik zelfs een onderzoek gedaan naar chemobrein & voorlichting. Veel ex-patiënten (ik ook) kunnen het helaas bevestigen. Wel ben ik tot de ontdekking gekomen dat ergotherapie flink kan helpen om de ‘chemobreinklachten’ te verminderen. Misschien heb je er iets aan! 🙂 Deborah

  Like

Vertel het me maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s