CHEK2

CHEK2 deed vanmiddag zijn intrede in ons gezin.
‘Even’ wennen, zullen we maar zeggen.
Het is niet echt dat je zegt; ‘Gezellig, kom erbij.’

Jongste dochter heeft vorig jaar een DNA-onderzoek in gang gezet via Klinische Genetica in het Radboud, Nijmegen. Dit vanwege het feit dat mijn moeder, de zus van mijn moeder, ikzelf én onze oudste dochter borstkanker hadden. Ik ben van deze 4 de enige overlevende.
Ik heb 15 jaar geleden een zelfde onderzoek laten doen in het UMCG, Groningen, maar in de afgelopen jaren heeft men niet stilgezeten en zijn er extra genen naar voren gekomen, die erfelijk kunnen zijn, maar in ieder geval het stempel ‘familiair’ kregen.

Niemand zit op kanker te wachten, welke kanker dan ook, maar het is wel heel fijn dat er doorlopend onderzoek naar wordt gedaan en op die manier vele soorten vroegtijdig opgemerkt kunnen worden en daardoor vaak beter te behandelen zijn.
In ons gezin is het borstkanker én is dus CHEK2 gevonden bij onze dochter Paulien, die 2 jaar geleden aan de gevolgen van uitgezaaide borstkanker overleed.
Haar zus heeft ieder jaar controle-onderzoeken, die veel stress oproepen. En ik stress met haar mee, ik had deze controles ook ruim 20 jaar.
Vandaar haar vraag om DNA-onderzoek.

Ik heb, een paar maanden geleden (wachtlijsten hè) een vervolgonderzoek aangevraagd bij het UMCG om de zoektocht in mijn DNA opnieuw te doen. Nu kan ik ze in ieder geval vertellen, dat CHEK2 is gevonden bij dochter Paulien en kunnen ze daar gericht naar zoeken. Ook zal bij mijn echtgenoot naar dit gen gezocht worden, want als wij het beiden zouden hebben, wordt het ‘verhaal’ voor onze jongste weer heel anders.
Via deze link is, in duidelijke taal, het hoe en wat te lezen. 

Uiteraard duimen wij voor onze jongste (en onze kleindochter), dat ze bij haar het gen niet aan zullen treffen en haar al deze ellende bespaard zal blijven.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Dochter, Dood, Emoties, gezondheid, kanker, Moeder, Onrust, Rouw, Verdriet. Bookmark de permalink .

2 reacties op CHEK2

  1. Sjanic zegt:

    Ik hoop oprecht dat het generaties overslaat, dat is sóms het geval.

    Like

Vertel het me maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s