Back again

Naaien is iets wat ik al vanaf mijn 13/14e jaar deed. Ik haalde veel kleding uit elkaar en knipte en naaide er, met de hand, iets van wat ík leuk vond en met plezier droeg. Na alle jaren van ‘kleding-terreur’ bij de nonnen, in de 2 tehuizen waar ik opgroeide sinds mijn 8e, mocht ik in het 3e tehuis (zonder nonnen) mijn eigen kleding bepalen. Wat een heerlijkheid was dat. De hoofden werden vaak geschud als ik met iets nieuws kwam. Het was 1971 en de wereld, dus ook de mode, veranderde sinds de jaren ’60, nog steeds snel. Maar ik was zó blij.

Op een dag opperde 1 van de leidsters, die vlakbij het tehuis woonde, dat zij een naaimachine had en ik weleens mocht langskomen en proberen iets op de machine te naaien. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. We kochten samen de stof (hele dure en moeilijk te naaien) en een patroon voor een lange jurk met wel 20 ieniemini knoopjes aan de voorkant, die vastgemaakt werden via lusjes, die allemaal stuk voor stuk genaaid moesten worden. Het was een gepriegel, maar wat vond ik het leuk! Wat men niet verwachtte gebeurde natuurlijk toch, het lukte me. Ik heb de jurk gedragen tot hij totaal versleten was.f

Daarna heb ik nog jaren heel veel kleding zelf gemaakt. En ik breide, borduurde & haakte daarnaast ook van alles, van truien en vesten, tot knuffels, gordijntjes en handtasjes. Ik ‘verbouwde’ bv een nachtpon tot lange rok en verfde de stof in de badkuip. Lange broeken moesten nauwer sluiten en werden daarna (soms) gebleekt in de badkuip. Tot hilariteit van sommigen haakte ik van allerlei kleuren ‘kniestukken’ die ik op de versleten knieën van mijn spijkerbroeken naaide. Het gaf me ontzettend veel voldoening. Dat men om mij lachte was dan maar zo, ik vond het mooi en ik voelde me er lekker in.

Jaren en jaren heb ik ervan genoten. Uiteindelijk kreeg ik door het té fanatieke breien en haken zoveel last van mijn armen, dat ik daarmee moest stoppen. Maar we kregen kinderen en toen de dochters klein waren heb ik, zeker 10 jaar, veel van hun kleding zelf gebreid & genaaid. Ik goochelde breipatronen om tot naaipatronen en v.v. en naaide dat het een lieve lust was. Er was zelfs een juf op de kleuterschool, die op enig moment, niet geloofde dat ik het zelf had gemaakt. De dochters, allebei heel trots op hun nieuwe outfit, kwamen verontwaardigd thuis, omdat de juf het etiket in de kleding wilde zien. ‘En dat vond ze lekker niet, mam’, ze hadden toch gezegd dat mama het had genaaid?!

Ooit stopte ik met dit alles, zo’n 25-30 jaar geleden. Het leven werd turbulent en ingewikkeld. Ik had mijn energie hard nodig voor het leven zelf. De naaimachine belandde op zolder en verhuisde wel een paar keer mee, maar werd uiteindelijk afgeserveerd.

September 2017 werden wij verblijd met de komst van onze kleindochter. Wat een heerlijkheid. Zij, Liese💖, zorgt voor zoveel positieve energie!

Er speelde (en speelt) nog veel op het gebied van de gezondheid, maar de behoefte om te naaien werd toch weer aangewakkerd.

Op mijn verjaardag, in augustus 2018, vroeg en kreeg ik een nieuwe naaimachine. Het duurde even voor ik mezelf ertoe kon zetten te gaan naaien, maar nu ik eenmaal bezig ben is het hek van de dam.

Gelukkig groeit Liese💖 in rap tempo, zodat deze blije oma leuke kleertjes voor haar kan blijven naaien.

Dit bericht werd geplaatst in Beppe, Blij, Emoties, Geluk, Genieten, liefde, Liese, Oma, ontspannen, Rust. Bookmark de permalink .

3 reacties op Back again

  1. marjanne56 zegt:

    Heerlijk om te lezen wat een voldoening je weer beleefd aan het naaien. Ik pakte het vorig jaar weer op, met lastige armen en handen. Ging zelfs op naailes.. voor de gezelligheid en om het weer eens over patronen en stofjes te hebben, andere praat. Fysiek niet te doen, dus gestopt. Kan op afroep komen, maar geen kleinkids en geen doel, blijf ik voorlopig zuinig op m’n machines.
    Veel naaiplezier!!

    Like

Vertel het me maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s