Adempauze?

Als er teveel gebeurt in het leven van je echtgenoot en daardoor dus ook in dat van jou, dat medisch gezien, zacht uitgedrukt, niet leuk is. Jarenlang. Ga je ervoor.
Nadat de periode, dat je met stomheid geslagen bent en je ‘don’t know what hit you’ voorbij is, zorg je, je regelt, je hoopt op betere tijden en gaat zo goed en zo kwaad als je kunt door met je totaal veranderde leven en totaal veranderde echtgenoot.
Het leven leidt jou.

Hij kan niet meer werken, wordt afgekeurd en van een man die bijna nooit thuis was is hij nu 24/7 thuis. Ook ik ben afgekeurd, dus we zijn 24/7 samen in een klein huisje. Van een man vol levenslust, naar een man die ieder moment van de dag (terecht) bang is dat er ‘iets’ fout kan gaan en hij daaraan zal bezwijken. Je bent bepaalde periodes meer onderweg naar en in ziekenhuizen dan thuis. Je komt erachter dat er heel veel fout gaat in de medische wereld, dus ook daar word je steeds alerter. Het is ‘living on the edge’, het kan ieder moment zo fout gaan, dat je de uitvaart regelmatig doorneemt in je hoofd. ‘Jouw feestje’, zei mijn echtgenoot altijd. Over zijn overlijden en uitvaart wilde hij absoluut niet nadenken, laat staan erover praten.

Als er teveel zaken fout gaan in de afgelopen jaren en je een aantal keren afscheid van elkaar neemt, de dood recht in de ogen kijkt, dan komt er onvermijdelijk een dag dat het leven steeds meer overleven wordt. Niet alleen voor hem, maar ook voor jou.
De boog staat altijd gespannen.

Iets dat steeds duidelijker wordt is dat er maar heel erg weinig mensen overblijven, die op welke manier dan ook, nog kontakt met je hebben. Mensen houden oa niet van ziekte, het waarom daarvan heb ik nooit begrepen, omdat ik zelf absoluut níet zo in elkaar zit.
Vaak heb ik ook het idee, dat na een X-periode mensen het wel welletjes vinden. Ziek? Prima, maar niet te lang.
En life goes on, voor iedereen. Sorry, geen tijd. 

Uiteindelijk, tegen beter weten in, probeer je sterk te blijven, overeind, alert en op eigen kracht de moed erin te houden. Leuke dingen zoeken als afleiding.
Dan komt er een tijd, dat je niets meer leuk vindt en alles je teveel is. Het heeft te lang geduurd, ik red het niet meer alleen. Ik heb hulp ingeschakeld en heb nu gesprekken om e.e.a. weer op een rijtje te krijgen én mijn verdriet en wanhoop te kunnen spuien. Dat voelt goed, dat doet goed. Gelukkig.

Dit bericht werd geplaatst in depressiviteit, Dood, Emoties, liefde, zorginstellingen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Adempauze?

 1. Arie zegt:

  Mooi geschreven schat en ook hier komen we weer door, dat weet ik zeker. XXX

  Like

 2. Marijke zegt:

  Lieve Marjon dat heb je prachtig verwoord. Ja je zilt er wel weer bovenop komen samen met Arie. Neem de tijd en nee , ik loop niet weg , ga niet weg , nergens heen .
  Dikke knuffel. Marijke aka OmaJap

  Like

 3. hondaluza zegt:

  Ellendig, naar, maar toch ook wel een beetje begrijpelijk. Mensen willen toch het liefst niet geconfronteerd worden met de kwetsbaarheid van het bestaan. Het maakt onzeker en de angst maakt ongelukkig. Maar daar schieten jullie verder niks mee op natuurlijk….
  Dus wens ik Arie alle gelijk en jullie veel sterkte…

  Like

 4. Helemaal raak. Respect zoals jullie blijven vechten en ook proberen er soms ‘t beste van te maken. En natuurlijk lukt dat soms niet altijd. Hey, you’re human!

  Voor de mensen die dat niet begrijpen en het liefst hun kop in ‘t zand steken, dat is dan hun verlies. Ziekte hoort – hoe naar ook – bij het leven.

  En vind ‘t écht heel goed dat je hulp hebt ingeschakeld en dat het landt. Daar is het voor. Heel veel succes!

  Like

 5. Een heel herkenbare situatie waarbij je slechts als toeschouwer een rol kan spelen. Een heel belangrijke rol want de zieke, jouw Arie of mijn dochter Stefanie, kunnen niet zonder steun die soms niet verder kan gaan dan een woord of een arm om de schouder. Dat geeft een machteloos gevoel en daarmee omgaan is lastig, voor mij en naar ik begrijp zeker ook voor jou.

  Mooi dat je kunt schrijven en als een hulpverlener uitkomst biedt in welke vorm dan ook is dat winst.

  sterkte voor jou en Arie

  Like

 6. lieve Marjon,
  Wat heb jij dat mooi geschreven.
  Weet dat ik er voor je ben je mag ook bij mij je hart luchten.
  hele dikke knuffel en dikke kus

  liefs Gertiena -XXX-

  Like

  • Saskis zegt:

   Mooi verwoord. Het blijft moeilijk maar ik hoop dat je ook deze strijd niet opgeeft en weer kunt genieten van de mooie momenten zonder angst en vrees.
   Groetjes Saskia

   Like

 7. Lonneke zegt:

  goed verwoord. xx Lon

  Like

 8. iMarjon zegt:

  Onderstaande reactie kreeg ik van Roger van der Kraan via Facebook. En wil ik jullie niet onthouden.

  Mooi verwoord Marjon. Knap dat je dat deelt. Jullie zijn prachtige mensen. In onze korte ontmoeting laatst hebben we maar kort kunnen praten, maar heb ik ook gehoord wat jullie niet gezegd hebben. “Niemand zei dat het makkelijk zou worden” zeg ik wel eens op de vraag waarom een mens zoveel pech kan hebben. Maar soms wordt het je wel eens teveel. En dan is er gewoon verdriet, als je niet ziet hoe je verder moet, of welk nut het allemaal heeft.

  Je hebt een hele sterke man, die elke dag weer veel mensen vrolijk weet te maken, maar achter het masker van elke clown schuilt een mens met meerdere emoties. Heerlijk om even ‘motorproblemen’ naar elkaar te kunnen roepen en verder geen vragen te stellen. Maar zo makkelijk is het niet altijd en elk mens heeft een uitlaatklep nodig. Naast elke sterke man staat een nog sterkere vrouw en dat ben jij. Want geen zeeman zo stoer of hij heeft een thuishaven nodig.

  Blijf genieten van elkaar, ook als het tegen zit.

  Ik weet dat het allemaal gevoelig ligt, dus schroom niet om mijn reactie te verwijderen als het je teveel is. Maar ik wil er graag voor jullie zijn.

  Het leven is een bootje
  Je vaart ermee naar zee
  Luna Luna Luna mijn

  Het is een lange weg
  maar de stroom die neemt je mee
  Luna Luna Luna mijn

  Er zullen stormen zijn
  tegenslag en pijn
  en angst voor wat er komen zal
  maar er zullen altijd weer
  ontelbaar mooie dingen zijn
  Luna Luna Luna mijn

  Eenmaal op zee
  zal ik altijd naast je zijn
  Luna Luna Luna mijn

  Ik zal er zijn
  in de zilveren maneschijn
  Luna Luna Luna mijn

  Ernst Jansz – Luna Luna mijn

  Like

 9. Brigit Nieuwenstein zegt:

  Ha Marjon,

  Dank je wel dat je jouw verhaal deelt. Raakt me te lezen wat jullie allemaal doormaken. Van Arie al wel een en ander vernomen, maar natuurlijk nog maar kort contact via twitter. Ik hoop dat ‘overleven’ weer als ‘leven’ gaat voelen. Als ik daar iets in kan betekenen op welke manier dan ook dan hoor ik het graag. Heel raar om te zeggen als je elkaar niet kent,
  maar ja zo voelt het wel. Gooi het vooral over
  boord als je er niks aan hebt 😉

  Je schilderijen vind ik erg mooi: helder, mooie kleuren, prachtige beelden!

  Ik wens jullie alle kracht en liefde toe die jullie nodig hebben.

  Warme groet Brigit

  Like

  • iMarjon zegt:

   Dank je wel.
   Ik deel het graag, werkt voor mij helend. En ik merk iedere keer weer, dat mensen er iets aan hebben op welke manier dan ook.
   Jij helpt zeker al door te twitteren zoals je met ons twittert 😉
   Schilderen heb ik de afgelopen jaren niet gekund. Ga samen met therapeut eraan werken, dat ik dat weer graag doe. Normaal gesproken geeft me dat een heerlijk gevoel en vergeet ik de wereld om heen.

   Like

   • Brigit Nieuwenstein zegt:

    Zo werkt het zeker als je dingen deelt. Het doet altijd iets met degene die het leest! Fijn dat je hulp hebt. Zou mooi zijn als je het schilderen weer op kunt pakken op wat voor een manier dan ook. Al is het maar om alle shit van je af te gooien…..worden ze maar ff wat minder kleurig 😉 Blijf jullie volgen!

    Like

 10. mwvd zegt:

  Mooi beschreven Marjon. Sterkte en kracht voor jou! Mijn bankje in de zon staat weer klaar, ook voor jou 🙂

  Like

Vertel het me maar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s